Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Tamara Jelaca

Godina rođenja

1973.godine

Fakultet

Primenjenih umetnosti i dizajna - odsek dizajn tekstila

Član udruženja

ULUPUDS-a od 1996.godine

Tamara Jelača

 

Rođena je 1973. godine. Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek Dizajn tekstila završila je 1996. godine. Član ULUPUDS-a je od 1996. godine. Iako je područje njenog stvaralaštva relativno široko (art-books, minijature, objekti, site-specific instalacije i akcije), ona je, na prvom mestu, umetnica koji koristi tekstil kao medij za stvaranje vizuelne umetnost.

Umetnost i tehnika veza su na marginama umetnickog sveta i vez je cesto smatran inferiornim umetnickim medijumom. Tipicno zenska razonoda, ocekivana lepa, bliska kicu, zgodna da se stavi na sto ispod cinije s vocem ili lepo urami i ukrasi devojacku sobu. Nisu losi ni vezeni jastuci.

 

Vez  je za mene jedna vrsta meditacije. Proces je spor, kroz crtež se ide polako. Svaka linija daje mi dovoljno vremena da razmišljam i otkrivam šta mi sam proces rada znači. U isto vreme, moj vez je brz. On je fotografija moje misli koju polako razvijam na parčetu tkanine. Svaki završeni komad je za mene otkriće i opipljiv trenutak lične istorije. Moj izraz je jednostavan, direktan. Crna linija crteža je tanka, često nepravilna i lomljiva, kao što su i moje misli i emocije katkad krhke i nesavršene. Ali poruke su jasne, čak i ako ih svako od posmatrača gleda i tumači na svoj način. U tom smislu, svaki moj rad je pamflet, proglas o onome o čemu trenutno razmišljam i što želim da podelim.

 

Tamara Jelaca

Otvorena izlozba - Tamare Jelace - Galerija Singidunum, Beograd

26.07 - 05.08.2011.god.

2005. godine dobila je nagradu "El premio Integración" na "4th Bienal Internacional de Arte SIART 05" u La Pazu (Bolivija) za najbolji rad u oblasti crteža i grafike.

Učestvovala je na više kolektivnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu (Švajcarska, Italija, Češka, Litvanija, Švedska, Francuska, Španija, Bolivija). Izlagala na 8 samostalnih izložbi (Beograd 1997, 1998, 2002, 2004, 2008; Gornji Milanovac 2003; Kragujevac 2003; Tartu, Estonija 2004).

Galerija SINGIDUNUM, Knez Mihailova 40,

tel: 21 85  323.

 

mail: singidunum@ulupuds.org.rs

 

www.ulupuds.org.rs

 

Radno vreme: 9-21 časova, subotom 10-16 časova, nedeljom ne radi.