Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Danica Masnikovic

Godina rođenja

21.5.1941.god.

Viša škola

Viša umetnička škola u Brnu, Češka

Fakultet

Akademija likovne umetnosti, odsek grafika

U klasi profesora

prof. Boško Karanović

Član udruženja

Udruženje likovnih umetnika Srbije

Danica Masniković

 

Rođena je 21. maja 1941. godine u Brnu, Republika Češka gde je završila Višu umetničku školu. Diplomirala je 1965. godine na sadašnjem Fakultetu likovnik umetnosti, odsek grafika, u klasi prof. Boška Karanovića. Postdiplomske studije završila je na istom fakultetu 1967. godine. Član je ULUS-a i dobitnik mnogobrojnih uglednih nagrada. Slike, grafike, crteže, akvarele i objekte izlagala je na više od 200 samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dela Danice Masniković nalaze se u kolekcijama Narodnog muzeja Beograda, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Kragujevcu, narodnog muzeja u Sremskoj Mitrovici... Platna ove umetnice krase mnoge prostore značajnih zdanja kao što su Politika, Radio-televizija Srbije, Hotel "Hajat regency" u Beogradu, Delta holding, NIS Jugopetrol, Fondacija "Braća Karić", Institut "Mihailo Pupin", kao i mnoge druge privatne kolekcije.

Dela Danice Masniković nalaze se i u stalnoj postavci Galerije-antikvarnice "DADA" u Čumićevom sokačetu br.54. Živi i radi kao slobodan umetnik.

 

 

www.danicamasnikovic.co.rs

 

masnikovic@yahoo.com

"Ti veliki diptisi deluju monumentalno poput oltara nekog ekološkog hrama  u kome se, umesto hrišćanskog Boga, proslavlja večno božanstvo prirode. U tom gotovo religijskom kultu prema životu organske prirode, biljnog i životinjskog sveta, ima neke paganske snage, oslobođene jednako od starih, kao i od novih kultova, koji su u različitim vidovima fetišizirali naš odnos prema prirodi i prema životu..."

 

Đorđe Kadijević

 

"Danica Masniković se od prvih izlaganja 1965. godine pojavila kao jedan od naših najboljih grafičara i crtača. Poštovanje likovnih kritičara, galerista i kolekcionara donele su joj i slike, posebno one velikoh formata i smelih kompozicija. U domenu figuralnog i fantastičnog slikarstva jedna je od najznačajnijih srpskih slikarki druge polovine dvadesetog veka..."

 

Dejan Đorić

- 1967. godine  Veliki pečat Grafičkog kolektiva 

- 1969. godine  Nagrada Trećeg trijenala savremenog jugoslovenskog crteža u Somboru 

- 1985. godine  Nagrada Desete zagrabačke izložbe jugoslovenskog crteža

- 1986. godine  Nagrada izložbe "Beograd, inspiracija umetnika", 

- 1997. godine  Nagrada 23.prolećne izložbe ULUS-a Kragujevac,

- 1999. godine  Nagrada za figurativni akvarel, Kragujevac, 

- 2000. godine  Nagrada Šeste izložbe akvarela, Šabac, 

Nagrade iz oblasti primenjene umetnosti...

Danica Masnikovic

Atelje +381 11 689 37 11

         +381 64 110 53 80

Galerija +38111 3242 091

www.danicamasnikovic.co.rs

masnikovic@yahoo.com