Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Stevan Markeus

Godina rođenja

1962.godine u Beogradu

Živi i radi

U Pancevu

Fakultet

Likovnih umetnosti u Beogradu

Stevan Markuš

 

Rođen  je u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na katedri slikarstva 1993.godine. Izlagao na više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada za slikarstvo i grafiku.

Markuš je zajedno sa Urošem Đurićem sredinom devedesetih osnovao umetničku grupu "Autonomisti" koja se zalagala za novu figurativnu umetnost inspirisanu stripom, filmom i reklamnim dizajnom.

"Autonomisti" su bili jedna od retkih grupa koja se direktno suprotstavljala pseudo-nacionalizmu, favorizovanom od strane vodećih kulturnih institucija. Markuš je poznat i kao autor mnogih CD-omota srpskih andergraund bendova.  Živi i radi u Pančevu.

 

Prema recima teoreticara umetnosti, Milete Prodanovica, “Nastup i promocija Stevana Markuša tekli su delom u sklopu promocije čitavog niza mlađih umetnika koji su se na sceni aktivnije pojavili početkom devedesetih, ali po mnogim svojim karakteristikama Markuševo slikarstvo od samog početka izdvajalo se iz te grupe, tematskim okvirom, opštim pristupom i mnogim drugim odlikama. Njegovo slikarstvo određivano je ponekad i ponegde kao eskapističko, čak kao pomalo romantičan iskorak u paralelni svet rok kulture.  Kod Markuša glavni junak je umetnik, personality. To je, dakle, jedno JA-slikarstvo, romansirana pikturalna autobiografija u kojoj protagonista živi u prostorima svojih želja, fascinacija i opsesija i iz tih prostora donosi slike, prizore kao britko date izveštaje.”

Otvorena izlozba - SLIKE -  Stevana Markusa - Blok Gallery, Novi Beograd

26.10 - 07.11.2012.god.

Dobitnik je nekoliko nagrada za slikarstvo i grafiku.

 Izlagao na više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Blok Gallery

Jurija Gagarina 221,

tel/fax  +381 11 61 51 675 

blokgallery@novibeograd.rs

Radnim danima i subotom:  11-13h  /  17-21h

 

Nedeljom galerija ne radi.