Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Vesna Opavsky - Dom omladine, Bgd,okt.2013.

Godina rođenja

14.05.1976.god.

Živi i radi

U Beogradu

Fakultet

Likovnih umetnosti - grafika, 2004.god.

Član udruženja

ULUS-a od 2009.god.

Vesna Opavsky je rodjena u Beogradu 14.05.1976.god. Diplomirala je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2004.godine, u klasi profesora Biljane Vukovic. Magistrirala je na istom fakultetu i odseku, braneci rad na temu - Raskorak i sinteza digitalnog i naturalnog, a od 2009.godine je na doktorskim studijama.

Clan je ULUS-a od 2009.god. Clan je MENSE, medjunarodne organizacije koja okuplja visoko nadprosecne inteligentne ljude.

Autorka izložbe, Vesna Opavsky, doktorantkinja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i direktorka sajta beogradskog Medija centra Beograd, unutar grafika svog likovnog serijala „Ključna reč – Umetnost“ prikazuje umetničke poruke iskazane putem ključnih reči – jednog od najsažetijih vidova komunikacije na internetu.

Izborom motiva i tekstura iz prirode i njihovim preklapanjem na kompjuteru, umetnica naglašava kontrast digitalnog i naturalnog. Istaknuta je i veza spoljašnjeg i unutrašnjeg, navođenjem i obradom digitalnih reči na osnovu ličnih afiniteta i ukusa. Usklađujući digitalno i naturalno, kao i spoljašnje sa unutrašnjim, umetnost nudi duhovnu ravnotežu današnjem čoveku, bez obzira da li je u pitanju stvaralac ili konzument.

Postavka u foajeu Doma omladine će obuhvatiti 6 umetničkih dela velikog formata (2x2 metra) i nekoliko kompjutera na kojima će publika moći da pregleda detaljne rezultate istraživanja o korišćenju reči Umetnost na internetu.

Ovaj umetnički događaj govori o važnosti umetnosti i njenom položaju u Srbiji i radi preciznije informacije, javnost će biti uključena u projekat putem internet prezentacije www.opavsky.net i fejsbuk stranice www.facebook.com/Vesna.Opavsky.art, gde će moći, u galeriji ili sa druge lokacije, da unese pojmove koji je asociraju na umetnost. Sabiranjem tih odgovora, rezultati će biti automatski, u realnom vremenu, grafički prikazivani u vidu oblaka reči – Word Cloud, tj. skupa reči različitih veličina u skladu sa odnosom njihove zastupljenosti. Cilj saradnje sa publikom je povezivanje iskustva čitanja i pretraživanja interneta sa galerijskim iskustvom posmatranja umetničkog dela.

Na monitorima će biti uporedo prikazana još dva oblaka reči – prvi sa pojmovima najzastupljenijim u Gugl pretragama na temu umetnosti i drugi sa istaknutim rečima koje se već nalaze uz reč Umetnost. Uporedni prikaz na pojednostavljen način predstavlja odnos ponude i potražnje Umetnosti na internetu. Proizvod istraživanja je i Adresar umetnosti na internetu koji izlistava adrese od 100 sajtova na kojima se reč umetnost najčešće pominje.

Kupci digitalnih grafika Vesne Opavsky uz grafiku dobiće umetničko delo u elektronskoj formi na CD-u, licencirano licencom Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija koja podrazumeva neograničeno umnožavanje i korišćenje u nekomercijalne svrhe, bez prerade.
Publika će biti pozvana da upiše svoje komentare i utiske.

Više o projektu
Anketa

Vesna Opavsky je diplomirala je i magistrirala grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Magistarski rad na temu „Raskorak i sinteza digitalnog i naturalnog“, koji je pratila izložba grafika Windows u prirodu, odbranila je 2009. godine.
Kroz umetnički rad bavi se temama ekologije, komunikacije i digitalnog zapisa, istražujući problem savremenog društva u urbanom okruženju. Kombinovanom, digitalnom tehnikom, u maglovitoj igri preklapanja motiva i tekstura iz prirode, naglašava kontrast sa tehnikom i pokušava da ukaže na značaj povratka prirodi i ljudskoj unutrašnjosti. Učesnica je preko 30 samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Vesna Opavsky je direktorka sajta Medija centra i predavač iz oblasti internet komunikacija. Članica Udruženja likovnih umetnika Srbije ULUS, Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i jedan od osnivača udruženja Women in Tech Serbia, koje promoviše i podržava žene u tehnološkim strukama.
Kompletna biografija

Otvorena izlozba - Doktorski umetnicki projekat - Vesne Opavski - Dom omladine, Bgd

01.10 - 13.10.2013.god.

Pregled aktivnosti:

 

-  2009. god. - Likovna kolonija u prirodi „Planetarijum", planina Tara 
                          V internacionalna slikarska kolonija i izložba slika, Zázrivá, Slovačka 
                          Majska izložba - galerija Grafičkog kolektiva, Beograd 
                          Grafika bez pritiska i otiska  - Izložba digitalnih grafika Beogradskog kruga - galerija      Grafičkog kolektiva, Beograd
                          Izložba novih članova ULUS-a za 2009. godinu. ULUS, Beograd
- 2008, 2006, 2005, 2004. i 2003.  god. - Grupna izložba Male Grafike, galerija Grafičkog Kolektiva, Beograd
- 2008. - 2009. god. - Ilustracije za priručnik „Ekologija i održivi razvoj". Projekat Centra za orijentaciju društva podržan od strane ambasade Holandije u Beogradu. 
-  2008. god. - Međunarodna slikarska kolonija „Bele Crkve 2008", Prolom banja, Kuršumlija. 
-  2006. god. - Grupna izložba učesnika likovne radionice „Beogradski susreti 2005", Centar za grafiku i vizuelna istraživanja, Beograd 
                           Grupna izložba „Metod grafika", paviljon Cvijete Zuzorić, Beograd
                          Prvi festival kulture, Dom omladine, Beograd
- 2006, 2005. god.  - „Majska izložba" galerije Grafički Kolektiv, Beograd
- 2005. god. - Samostalna izložba, Medija centar, Milentija Popovića 9, Beograd 
                         internacionalna grafička radionica „Beogradski susreti 2005." i istoimene izložbe u organizaciji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja, Beograd 
-  2004.  god. - „Casaterra", internacionalna kolonija konceptualne umetnosti u Pulji, Italija, Organizacija Atelier Azura, www.atelierazur.net

                         Oslikavanje klupe na beogradskom Dunavskom keju, kod Nebojšine kule u organizaciji beogradskog ekološkog centra. Akcija "Povratak Beograda na reke" 
                         Samostalna izložba pod nazivom „Moja šuma, kafe-galerija Bojan Stupica, Beograd. Na otvaranju je izvela performans „Drvo mog života" i predstavila svoju poeziju napisanu kao pratnja njenim grafičkim radovima.
                           Višemesečna radionica performansa "Performing acts" na temu „Život starih slovena" , Fakultet dramskih umetnosti, Beograd.
Boravak i rad (in-Residence) u Kratovu, Makedonija, pod pokroviteljstvom Ministarstva Republike Makedonije na temu „Kratovska arhitektura".
- 2003.  god. - Dvodnevna grafička radionica sa Finskom umetničkom grupom Turku Printmakers održana u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja, Beograd.
                        Radionica i grupna izložba koju je održala Lower East Side Printshop, inc. iz New Yorka, SAD. Radionica je tretirala napredne i ekološke grafičke tehnike. FLU, Beograd
Višegodišnji je koordinator umetničkog razvoja Mensine fotografske sekcije sa kojima izlaže fotografije u različitim prostorijama širom Srbije

Vesna Opavsky

Milana Stanivukovica 4, Beograd

 

mobil:  064 13 80 360 

 

tel:  011 35 51 238 

 

vesna@opavsky.net

www.opavsky.net