Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Joanna Wiszniewska - Domanska

Godina rođenja

Rodjena u Lodju

Živi i radi

u Lodju, Poljska

Joana Višnjevska-Domanjska je rođena je u Lođu, u kome radi i živi.

Diplomirala je 1972. godine na Višoj školi likovnih umetnosti u Lođu (sada Akademija Likovnih umetnosti V. Stšeminjskog) u klasi profesora Stanislava Fijalkovskog.

Bavi se crtežom, grafikom, ilustracijom knjige i animiranim filmom. Piše poeziju.

Profesor je na Višoj umetničkoj i projektantskoj školi u Lođu.

Radovi joj se nalaze u Nacionalnoj biblioteci u Varšavi, Muzeju umetnosti i Gradskoj umetničkoj galeriji u Lođu, Borderlend muzeju u Lubačuvu, Regionalnom muzeju u Valbžihu, Muzeju Eugenija Granela u Španiji, Biblioteci Univerziteta umetnosti u Tokiju, kao i u brojnim državnim i privatnim kolekcijama u Poljskoj i inostranstvu.

 

"Moja se dela bave čovekom, metaforičkim putovanjem kroz život, čovekom pesnikom i sanjarem, onim koji istovremeno gradi i živi svoje snove..." kaže ova umetnica.

 

Tekstove o Joaninim crtežima su pisali: Rišard Ratajčak, Karlos Delgado i Biserka Rajčić.

Predstavljamo u utorak, 11. marta u 20 sati jednu poljsku umetnicu Joanu Višnjevsku-Domanjsku (JOANNA WISZNIEWSKA-DOMANSKA)  iz Lođa i to sa crtežima, kolažima i grafikama. Tim povodom organizujemo konferenciju za štampu i razgovor sa našom gošćom u ponedeljak, 10. marta u 12 sati.

 

Za njene radove kažu da su svojevrsna alhemija putovanja zato što se ona uvek bavi čovekom – putnikom, hodočasnikom, lutalicom, nomadom. Taj čovečuljak stoji okrenut leđima prema gledaocu, zagledan u grad, more ili daleki horizont. Joana svoj grad nosi sa sobom, spakovan u koferu s kojim se ne rastaje. Kofer je izraz njene discipline forme. Veoma odmerene, lapidarne, kompozicijski određene. Forme koja sadrži veoma poljski element: ironiju i humor. Motiv putovanja tako karakterističan za celokupno to stvaralaštvo postiže potpunu materijalnost u tzv. poetskim predmetima ili pak spremnim koferima koje je umetnica  napunila „nepovezanim stvarima“, kao što su zgrade, knjige, lavirinti, kutije šibica, kavezi za ptice...

Otvorena izlozba - RADOVI NA PAPIRU - Joanne Wiszniewske - Domanske - Gal. HAOS, Beograd

11.03 - 11.04.2014.god.

 

Izložbu otvara Biserka Rajčić, književni prevodilac i dramski umetnici Biljana Đurović i Igor Đorđević poezijom Šimborske, Lipske, Ruževiča i Joane Višnjevske-Domanjske.

 

Art gallery HAOS,

Beograd, Dositejeva 3

 

Urednik galerije: Borka Bozovic

 

www.galleryhaos.com

 

e-mail: bbozovic@sbb.rs

 

Tel: + 381 11 33 20 345