Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Budimir Dimitrijevic

Godina rođenja

03.03.1971.god.

Živi i radi

U Beogradu

Fakultet

FPU Beograd

U klasi profesora

Magist-kod prof. Milice Vuckovic

Član udruženja

ULUS-a. od 1997

Rodjen je 03.03.1971.god. u Beogradu. Fakultet Primenjenih umetnosti i dizajna zavrsio je 1995.god. Magistrirao je 1997.god. kod profesora Milice Vuckovic sa ciklusom grafika na temu "Porodicni album". Clan je ULUS-a od 1997.god. i clan Ekslibris udruzenja od 1996.

Zivi i radi u Beogradu

Prema nacinu na koji mladi likovni stvaraoci stupaju u javni zivot, mogli bismo da ih podelimo u dve vrste, u dve bitno razlicite grupe, ne dajuci pri tome ni jednoj od njih bilo kakvu prednost. Na jednoj strani nalaze se oni nestrpljivi, skloni avangardnim izletima u neispitane prostore duha i materije, koji nepokolebljivo veruju u neprestani razvoj i napredak umetnosti. Na drugoj strani, pak , stoje oni strpljivi, ali uporni, skloni proverenim vrednostima, cvrsto ubedjeni da umetnost pociva na marljivom dogradjivanju i brusenju vec ostvarenih rezultata.

Sudeci po svemu, redu ovih potonjih, trudoljubivih i upornih stvaralaca, pripada i mladi beogradski umetnik Budimir Dimitrijevic(1971)..

 Iz njegove umetnicke biografije, u kojoj je upisano tek nekoliko redaka, saznaje se da je posle srednje Dizajnerske skole diplomirao grafiku na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, gde je 1997. magistrirao ciklusom grafika na temu "Porodicni album". U stvari, radeci na tom ciklusu Dimitrijevic je posao od tehnicki i tehnoloski klasicnog crtackog i grafickog stvaralackog postupka da bi stigao do jedne osobene poetike u cijoj prirodi prepoznajemo nesto od mediteranski tople, iscasene ali neodoljivo privlacne, metafizikom natopljene atmosfere kojom pleni slikarstvo Vojo Stanica ili grafika Emira Dragulja i njegovih sledbenika. Polaziste na tom putu bila je, naravno, stara fotografija ali ne kao dokumenat ili predlozak, vec samo kao emotivni zmajac koji treba da pokrene mehanizam sto vaskrsava neke duboko u intimi pohranjene sentimentalne beleske, najcesce one patinom prekrivene uspomene iz detinjstva i najranije mladosti. Rezultate tih cetvorogodisnjih stvaralackih napora, uz napomenu da Dimitrijevicu umetnicki rad ocito predstavlja zadovoljstvo, a ne napor, on sada prvi put celovito prikazuje ovom samostalnom izlozbom.

Mada se izmedju Dimitrijevica crtaca i graficara moze staviti znak jednakosti, gotovo u svakom pogledu, ipak se moze oteti utisku da njegov graficki korpus nudi nesto vise i bolje ili, bar, da deluje upecatljivije. Istini za volju, formalnih razlika nema, stvaralacki postupak je identican. istovetni su: armatura slozenog crteza i njegova ubedljivost, zatim nacin nametljivog ali izuzetno efektno sprovedenog poigravanja ritmovima svetlog i tamnog, takodje i majstorsko koriscenje valera, gradjenje nostalgijom protkane atmosfere i nadasve ikonografski repertoar. U tom pogledu izmedju Dimitrijevicevih sada izlozenih crteza i grafika, nastalih posle 1995. nemoguce je pronaci bitnije razlike. Stoga se naravno namece pitanje: sta je to sto njegovom grafickom opusu daje vecu ubedljivost i cini ga upecatljivim? Odgovor vodi do same sustine, odnosno objasnjava stvaralacku narav i licnost mladog Dimitrijevica. On je naime , ostrasceni radnik, potpuno predat poslu i pozivu, zato ga silno privlace izazovi materije koja nije lako podatna, koja se opire i zahteva vise angazovanja i truda,u svakom pogledu, narocito tehnickom i tehnoloskom. Upravo je takva priroda grafika, otuda izgleda rezultati koje postize u tehnici duboke stampe deluje nekako ubedljivije. Inace, on uvek bira najtezi put i prihvata se najslozenijih zadataka, nastojeci da klasicnim sredstvima izrazavanja postigne najvise. Nesalomljiva volja, duboka koncentracija i besprimerna marljivost stvaralacke su poluge kojima uspeva da jednoj, naizgled, temeljno iskusanoj poetici lirske figuracije, prozete duhom onirizma, udahne novi zivot i utisne svoj pecat.

Rezultati sto ih je Dimitrijevic ostvario i ovom izlozbom grafika i crteza u Galeriji grafickog kolektiva izneo na videlo, toliko su vredni i tako ociglkedni da se bez kolebanja moze zakljuciti kako je srpska savremena grafika dobila darovitog umetnika cija se blistava buducnost vec jasno nazire.

                                                                                                                      NIKOLA   KUSOVAC

SREBRNA MEDALJA - ZA DIZAJN- SIGRAF '98, ZLATIBOR

Samostalne:

- Gal. Studentskog grada 1-15.12.1994.

 - Gal. Graf. kolektiva 1.12.-19.12.1998.

KOLEKTIVNE IZLOZBE

1993.

- MALA GRAFIKA, GRAFICKI KOLEKTIV

 1994.

- MAJSKA GRAFIKA, GRAFICKI KOLEKTIV

- VII BIJENALE JUGOSLOVENSKE STUDENTSKE GRAF. BEOGRAD

- MALA GRAFIKA, GRAFICKI KOLEKTIV

1995.

- AUKCIJA VRACARA, CVIJETA ZUZORIC

- AUKCIJA NEUROLOSKE KLINIKE

- MAJSKA GRAFIKA, GRAFICKI KOLEKTIV

- GODISNJA IZLOZBA STUDENTSKIH RADOVA MUZEJ 25. MAJ

- IZLOZBA 'DIPLOMA' 95' MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI

- SVET EKSLIBRISA( AUTORI EKSLIBRISA) MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI

- SVET EKSLIBRISA( JUGOSLOVENSKI AUTORI) ETNOGRAFSKI MUZEJ

- ZLATNO PERO, CVIJETA ZUZORIC

- MALA GRAFIKA, GALERIJA SUNCE, LESKOVAC

- MALA GRAFIKA, GRAFICKI KOLEKTIV

1996.

- IV MEDJUNARODNI BIJENALE MINIJATURE, GORNJI MILANOVAC

- MEDJUNARODNA EKSLIBRIS IZLOZBA, HRUDIM, CESKA

- IZLOZBA EKSLIBRISA ( KONKURS POL VERLEN ) MEC, FRANCUSKA

- IV BIJENALE GRAFIKE BEOGRAD, CVIJETA ZUZORIC

1997.

 - TRIJENALE GRAFIKE, KRAKOV, POLJSKA

- MALA GRAFIKA, OF- CENTAR GALERIJA, BRISTOL ENGLESKA

- MAJSKA GRAFIKA, GRAFICKI KOLEKTIV

- IZLOZBA NOVIH CLANOVA ULUS-A

- PROLECNA IZLOZBA ULUS-A CVIJETA ZUZORIC

- UMETNICI UMETNIKU, GALERIJA SAVEZA LIKOVNIH UMETNIKA JUGOSLAVIJE

- JESENJA IZLOZBA GRAFIKE, CVIJETA ZUZORIC

- MALA GRAFIKA, GRAFICKI KOLEKTIV

- MALA GRAFIKA, LESKOVAC

1998.

- MAJSKA GRAFIKA, GRAFICKI KOLEKTIV

- BIJENALE MALE GRAFIKE, BARCELONA

- BIJENALE GRAFIKE, TAMA ART UNIVERZITET, TOKIO

- HUMANITARNA IZLOZBA ZA POMOC BOLNICI U GORNJOJ TOPONICI, DOM VOJSKE

- IZLOZBA "PRIBLIZAVANJE ATOSU", ART-EKSPO,BEOGRADSKI SAJAM

UMETNICKE KOLONIJE:

1993.- LETNJA SKOLA GRAFIKE, VRNJACKA BANJA

1994.- LIKOVNA KOLONIJA, NOVI SAD

1995.- PRIBLIZAVANJE ATOSU, NEA- RODA- HILANDAR

 

 

 

 

Beograd

mail: budim@beotel.rs

 ARTINFO- 063 328 063