Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Dejan Atanackovic

Godina rođenja

1969.god. Beogard

Živi i radi

U Firenci i Beogradu

Fakultet

Accademia di belle arti Firenze

Dejan Atanacković

 

Rođen 1969. u Beogradu. Diplomirao je na odseku za slikarstvo, Accademia di belle arti di Firenze (1996). Izložbe, video i audio instalacije, intervencije u javnom prostoru, kao i kustoske projekte, realizuje od 1994. u Italiji, Srbiji, SAD, Kanadi, Albaniji, BiH, Sloveniji.  Predaje multimedije na američkom univerzitetskom programu SACI u Firenci od 2000. godine. Živi i radi u Firenci i Beogradu.

Izložba je posvećena putovanjima, stvarnim i zamišljenim. Već skoro dvadeset godina, autor izložbe živi u Firenci i Beogradu i provodi značajan deo vremena i energije u savlađivanju distance između ova dva grada. Poslednjih godina, koncept putovanja se zabrinjavajuće sveo na odlazak i povratak, pa su tako razne teme putovanja poput kakvih idealnih, pa i zaboravljenih kategorija, počele da se nameću kao teme za razmišljanje. Predstavljeni radovi u Galeriji’73 (video, fotografije, objekti) govore o aktuelnim opsesijama autora, (ne)objašnjivom uplivu detinjstva u njegov sadašnji život, kao i pokušajima da razdvoji ono što su fenomeni vredni istraživanja (s jedne strane), od sopstvene, široj publici sasvim nezanimljive infantilnosti (s druge strane). Predstavljene teme tiču se nostalgije za utopijom, koncepta uzvišenosti i stanjem permanentnog vraćanja. (autor izložbe, Dejan Atanacković)

 

www.dejanatanackovic.com

Cudan san: Mucan strah obuzima me pred namerom da izadjem u dvoriste i potrazim zaboravljeni telefon. Nesto je u samom cinu izlaska neprihvatljivo i strasno. Napolju, zastor od visokog zbunja. Znam da nisam sam i kao jedinu odbranu od bezoblicnog prisustva glasno izgovaram: Zasto je moj glas cudovista iz sume?Ponavljam te reci, beskrajno dugo. Dok se budim, pokusavam da ih sacuvam( u onom stanju izlazenja na kraj s brzo nestajucim pamcenjem) i bila je to grcevita borba, pipanje u mraku, potraga za olovkom i svest koja se menja. Zasto je moj glas kao glas cudovista iz sume? Ponavljao sam te reci glasno, kao u snu, sve dok ih konacno nisam zapisao. Sada je skoro 6 ujutru.

Otvorena izlozba Zivot je sasvim drugaciji( Fragmenti o iluziji putovanja), Dejana Atanackovica

Galerija 73, Banovo Brdo

Od 03.09 - 16.09.2010.god.

Dejan Atanackovic

 

Beograd mobil: +381 64 120 4 888

Florence tel:     +39 348 352 87 69

 

www.dejanatanackovic.com

 

datanac@yahoo.com