Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Vest
 • Galerija HAOS - najava za maj... - 10. 05. 2017.
  Najava programa Galerije HAOS za maj 2017.

   

   

  Galerija HAOS nastavlja sa međunarodnom saradnjom i priređuje izložbu crteža, skulptura i asamblaža argentinsko-francuskog umetnika po imenu Erik Delmar (Eric Delmare), koji je svoj život posvetio umetnosti i koji zapravo smatra da su umetnost i život jedno te isto. Reč je o ekstremnom entuzijasti koji bi da interveniše i učini još atraktivnijom i samu prirodu. Tako je u pustinji države Mali pravio instalacije od drveta nađenog  u okolišu koje je farbao živim bojama ili ogromnu instalaciju u delti Burkine Faso.

   

  Erik Delmar je rođen 1958. godine u Rabatu, u Maroku. Živeo je u raznim krajevima sveta, u Buenos Airesu, u Parizu, Burkini Faso i Meksiku.

  Samostalno izlaže od 1997. godine,  najpre skulpture u Berlinu, potom u Meksiku, pa slike i skulpure u Parizu, dvaput u Švajcarskoj i Argentini,  zatim radove u tušu u Parizu, skulpture u Belgiji (2015). Kolektivno je nastupao na 25 Salona i bijenalnih prezentacija u Evropi, kao i na Uneskovom salonu  povodom inauguracije (2000) izložbom portreta gde je govorio i Gabrijel Garsija Markes. Boravio je u Beogradu 2007. godine i izlagao radove u tušu u Salonu kuće Pavlović. Posebne projekte je realizovao u pustinji države Mali u Africi, od objekata nađenih u prirodi (2004), zatim monumentlnu instalaciju u laguni Burkine Faso (2005) i vitraže za kapelu Kanweller i Michel  Leiris (2010). Objavljene su tri publikacije sa njegovom poezijom i putopisima.

   

  U Galeriji Haos će do sredine juna predstaviti svoje crteže tušem, manje skulpture i neke asamblaže. Za njega Miško Pavlović, pisac teksta u katalogu kaže: "... U veoma polimorfnom opusu Erika Delmara koji obuhvata veoma različite likovne discipline od crteža i slikarstva pa do skulpture u drvetu i metalu i od poezije do monumentalnih intervencija u prostoru nekom ko nije upućen u sve elemente njegovog bogatog izraza, ta skokovitost može delovati hirovito. Međutim objedinjujući činilac u svemu tome može biti ono što i sam kaže za trenutak stvaranja „c'est un geste poetique“ (to je jedan poetski gest). Tražiti poeziju u materiji kore drveta ili u livenom plavom staklu, kao i u obrisima i konturama na papiru ili stihovima, jeste samo jedan segment onih bitnih gradivnih delova Delmarovog postojanja, u kome se i život čoveka i njegova umetnost teku iz istog izvorišta stapajući se u jedno".

   

  Izložbu otvara profesor na Fakultetu likovnih umetnosti dr Miško Pavlović u utorak, 23. maja u 20 sati. Izložba će trajati do 16. juna ove godine.

     

                                                                                                                 Borka Božović