Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Vest
 • Cvijeta Zuzoric - Memorijalna izlozba Maje Skovran ( 1961 - 2016 )... - 25. 05. 2017.
  Драги пријатељи,

  Позивамо вас на меморијалну изложбу Маје Сковран (1961-2016), која се отвара у четвртак, 25. маја 2017. у 19 часова у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“. Изложбу ће свечано отворити принцеза Јелисавета Карађорђевић.

  Широк дијапазон уметничког деловања осведочио је Мају Сковран као истакнутог посленика културе на нашим просторима. Била је магистар сликарства, члан УЛУС-а и председник ЛАДЕ, запажени уредник културног програма РТС-а али надасве сензибилна личност која је у свим сверама друштвеног живота оставила запажен траг.

  У Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ јавности ће бити представљене слике које сведоче о њеним ликовним промишљањима и поетским надахнућима. О њима је између осталих писао ликовни уметник Александар Ђурић, који је истакао: „Загледајмо се у њене слике. Оне припадају јединственом циклусу у коме мотивски варира неколико цивилизацијских „општих места“: куле, лавиринти, замкови, степенице, грифони и свинге, инорог, коњи светог Марка.... У њеној интерпретацији речени симболи остају то што јесу и не добијају другачија, проширена или сведена, значења, јер њу наративи  мотива само секундарно занимају. Избор тема је предтекст, док је право интересовање усмерено на наратив структура. Релације облика из првог плана и њихових долика, такође, нису у њеном фокусу, већ су ликовни текст и контекст нивелисани; повезују их обојена поља и сликаркин потез кистом, јер је то истинско место на коме се догађа чаролија уметности. На слици наизглед све се  види, а уствари много тога је скривено. У видљивом се наслућује невидљиво. За Мају Сковран слика није поглед кроз прозор историје, већ прозор са погледом савременика. Кроз њега не трагамо за прошлошћу, већ за чулним одговором у  садашњости, који сам по себи, а не за себе, чува драгоцености традиције. Мајино сликарство није позив на изновно читање познатих симбола, већ на аутентичан доживљај етрурског искуства преигравања ултрамарина и умбре. Преиначавање митског обрасца на тај начин води ка трансцеденцији. Геније у уметности није откриће, већ Укус.

   

  Маја Сковран унела је у трезоре меморије квалитет који култури коју баштинимо највећма недостаје, а ми нисмо вични да ту недостатност умањимо. Компас о ком говори Деспот Високи све нам је потребнији. Маја Сковран јесте једно од треперавих светала на хоризонту.“ (сегмент текста из каталога изложбе)

  Биографија: Рођена је 1961. у Београду где је завршила гимназију и Факултет ликовних уметности. Студирала је на сликарском одсеку и дипломирала у класи Стојана Ћелића 1983. године. Последипломске студије завршила је у класи професора Милице Стевановић 1987. године.

  Интересовања за збивања у савременим визуелним уметностима као и филму, књижевности и музици одвела су је на специјалистичке студије у Италију и Немачку (1984-1986). Током 1984. и 1985. студира на Високој школи за друштвене комуникације Католичког универзитета у Удинама, где завршава специјализацију при интернационалној Лабораторији комуникација из области језика и италијанске литературе, археологије, ликовне уметности, филма, историје и савремене социологије, учествујући у раду Лабораторије на пројектима театра и видео кинематографије.

  Члан је Удружења ликовних уметника Србије од 1984, Друштва српских уметнка “Лада” од 1990, Међународног удружења уметничких критичара (AICA) од 1995. и Европског друштва културе (SEC) у Венецији. Дугогодишњи сарадник и уредник културног програма ТВ Београд, била је и уметнички критичар, уредник и аутор емисија о визуелним уметностима на АРТ каналу.

  Излагала је тридесетак пута самостално и учествовала на бројним изложбама у земљи и иностранству. Добитник је значајних признања: Награде Фонда «Моша Пијаде» 1985, Награде за уметност «Мића Поповић» 1991, Ордена Италијанске звезде (солидарности) Републике Италије у рангу витеза 2011. за допринос култури, Велике награде ЛАДЕ за 2016. Дела јој се чувају у музејима и приватним и јавним збиркама у Београду, Загребу, Атини, Риму, Берлину, Бриселу, Риу де Жанеиру и Њујорку.

  Објавила је и књигу кратких прича “Паунов реп”.

  Почела је да ствара у богатој ликовној сцени 80 тих. О сликарству Маје Сковран писали су Стојан Ћелић, Мића Поповић, Владимир Величковски, Младен Ломпар, Љиљана Арсикин, Никола Кусовац, Дејан Ђорић, Слободан Лазаревић, Михајло Кандић, Драгослав Срејовић, др Сабина Хусеџиновић Марта Вукотић Лазар и др.

  Кроз емисије Либела и Метрополис на РТС-у представљала је дешавања из света уметности, критички промишљала ликовну сцену и бавила се европском културном баштином.

  Последњи пројекат на коме је Маја радила наручен је од стране Италијанског културног центра, а тема је Значај Венецијанског бијенала за светску баштину културе.

  У програму отварања изложбе учествоваће гудачки оркестар Душан Сковран.

   

  Изложба траје до 12. јуна 2017. године.

  Радно време Уметничког павиљона "Цвијета Зузорић":

  Понедељак-субота од 10 до 19 часова

  Недеља: од 10 до 14 часова