Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Vest
 • Projekat Natase Brkic- Gal. HAOS... - 17. 10. 2.




  CRTEŽ KROZ RAZNE TEHNIKE GRAFIČKE UMETNOSTI

   

  Nakon dijaloga dva umetnika različitih generacija i poetika koje su vodili Uroš Đurić i Milan Antić, prostor Galerije HAOS smo ustupili jednom zanimljivom projektu koji će nam predstaviti grafičku umetnost sa prostora bivše Jugoslavije i komunikacije među umetnicima raznih sredina. Autorka projekta je Nataša Brkić, akad. umetnica i višegodišnja urednica Likovnog programa Galerije SKC Novi Beograd. Njenu ideju je pordžala Viša turistička škola strukovnih studija iz Novog Beograda, koja je deceniju unazad bila pokrovitelj projekta po konkursu EX – YU grafike i koja obeležava 50 godina svoga postojanja izložbom nagrađenih autora i studenata grafičke umetnosti. Od  od 1812 do sada prispelih grafika žirirano je 580, a nagrađeno 59 grafičkih radova umetnika različitih generacija i poetika koje ćemo ovom prilikom izložiti.

   

  Pozivamo vas na konferenciju za novinare u ponedseljak, u 12 sati kada će vam podrobnije o ovoj manifestaciji govoriti autorka projekta Nataša Brkić i istoričarka umetnosti Vesna Todorović.

   

  Ovogodišnja izložba je naslovljena Komunikacije zato što pokazuje kako su pulsirali pojedini prostori u našem regionu, kako su sarađivali i uzajamno se podržavali kroz razmenu iskustava i ideja. Specifičnost ovog projekta se odnosi i na mogućnost pruženu tadašnjim studentima grafike da se pojave rame uz rame sa svojim profesorima. Među njima su mnoga časna imena umetnika koji dopunjavaju odavno uspostavljenu istoriju grafičke umetnosti.

   

  Tekst za katalog je sačinila likovna kritičarka Vesna Todorović koja, između ostalog kaže:

   

  Ova izložba ima izuzetnu specifičnu težinu, prevazilazeći običnu revijalnu smotru – ona predstavlja deset godina prosuđivanja i donošenja vrednosnih odluka deset različitih stručnih timova o radovima, koji su u ovom trenutku hrabro postrojeni pred sudom vremena.

   

  Kako je crtež kostur i osnova svake grafičke kreacije, hteli smo da pokažemo i tu crtaćku formu kroz ovu postavku više različitih autora.

   

  Izložba se otvara u utorak, 17. oktobra u 20 časova i traje do 11. novembra.

   

                                                             

                                                                                                              Borka Božović