Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Vest
 • Igor Vasiljeb u galeriji 212... - 20. 02. 2018.
  Otvaranje izložbe

  IGORA VASILJEVA (1928-1954)

  Slike

  u organizaciji Fondacije Plavo

   

  utorak, 20. februar 2018. u 19 h

  Galerija 212, Vlajkovićeva 25

   

  Izložba će biti otvorena do 02. marta 2018.

   

  Povodom devedeset godina od rođenja Igora Vasiljeva, u saradnji sa Fondacijom Plavo, u Galeriji 212 će biti otvorena izložba autora jedinstvene umetničke pojavnosti, koji je ostavio značajan trag u našem slikarstvu druge polovine XX veka.

  Izložba, obuhvatajući tridesetak slika u tehnici ulja na platnu, kartonu i pausu nastalih početkom 1950-ih godina, iz svih stvaralačkih faza, pružiće mogućnost za potpunijim sagledavanjem relevantnosti slikarstva Igora Vasiljeva za srpsku i jugoslovensku umetnost XX veka.

   

  ... Reč je o slikarstvu opasnih intuicija, najdubljih i direktnih uvida u sudbinu… Svoje je slikarstvo naselio robijašima, skitnicama, grbavcima, ribarima, barskim damama, ludama, utopljenicama, prosjacima i mrtvim dragama, bajkovitim užasom. Alhemijski rečeno, bio je u stalnom stanju nigreda, bavio se životnom i likovnom materijom u mističnom smislu pogodnom za upoznavanje u cilju mogućeg ličnog prevazilaženja, oplemenjivanja i obogotvorenja sopstvenog duha...

                                                                                                                                      iz kataloga, Dejan Đorić

   

  ... Humor i ironija, suštinski neodvojivi od pesnika ponora, neizostavni su motivi i u slikarskom univerzumu Vasiljeva. Rekao bih da upravo u osećaju za ironiju i sarkazam spram malograđanske skučenosti, kao i u osećaju za humor i neobično prisnom, familijarnom odnosu prema “prokletim”, metafizičkim pitanjima našeg nastanka, nestanka i namene u božanstvenoj komediji života – da u toj intuiciji koja je našla svoju punu likovnu ekspresiju, treba tražiti i neponovljivi dar Igora Vasiljeva...

                                                                                                                                      iz kataloga, Srđan Vučinić

   

  Igor Vasiljev je rođen 1928. u Beogradu, u porodici ruskih emigranata.

  Studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u periodu od 1948 - 1952, nakon čega je upisao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

  Nakon samostalne izložbe 1953, postao je najmlađi član ULUS-a (Udruženja likovnih umetnika Srbije).

  Tragično je izgubio život na studenstkoj ekskurziji u blizini Ćuprije 1954, pod nerazjašnjenim okolnostima.

   

  IZLOŽBA JE REALIZOVANA POD POKROVITELJSTVOM SEKRETARIJATA ZA KULTURU GRADA BEOGRADA